برگزاری اولین نشست از سلسله نشستهای هماندیشی آب و زندگی با موضوع "شورهزار قزوین، چالشها و فرصتها"
اولین نشست از سلسله نشستهای هماندیشی آب و زندگی با موضوع "شوره زار قزوین، چالشها و فرصتها" با حمایت بنیاد نخبگان استان قزوین و همکاری کمیته منطقهای آبیاری و زهکشی استان قزوین و انجمن علمی دانشجویی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) با حضور اساتید دانشگاه، دانشجویان، پژوهشگران، کارشناسان و مدیران سازمان جهاد کشاورزی، بنیاد نخبگان، شرکت آب منطقهای، اتاق بازرگانی و سازمان تحقیقات کشاورزی بهصورت حضوری در محل تالار بوستان دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) و همزمان به صورت مجازی از طریق بستر اسکای روم و پخش زنده از صفحه اینستاگرام انجمن علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) برگزار گردید.
جناب آقای مهندس لک ضمن تبیین اهداف بنیاد نخبگان استان و تشریح اقدامات صورت گرفته از سوی بنیاد در راستای توسعه دانشبنیان استان، به تشریح فعالیتهای کارگروه آب، محیط زیست و کشاورزی بنیاد نخبگان پرداختند؛ جناب آقای دکتر کلانکی از اعضای کارگروه آب، محیط زیست و کشاورزی بنیاد نخبگان استان با ارئه گزارشی از بازدید انجام شده از شورهزار قزوین و سازه زهکش حائل که در روز شنبه تاریخ 07/03/1401 از سوی بنیاد نخبگان استان قزوین و با حضور جمعی از علاقمندان و اعضای کارگروه بخش جوان کمیته منطقهای استان قزوین برگزار گردید به تشریح وضعیت حال محدوده شورهزار و تالاب، مکانهای بازدید شده و نکات مهم آنها پرداختند.
در ادامه دکتر بهزاد قیاسی محقق پسادکترای منابع آب دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) و از اعضای کارگروه آب، محیط زیست و کشاورزی بنیاد نخبگان با معرفی و تشریح وضعیت منطقه از نظر وسعت، منابع آبی، پوشش گیاهی، کیفیت و بافت خاک و وضعیت زیست بوم منطقه به بررسی تغییرات پهنه آبی طی 40 سال گذشته با استفاده از تصاویر ماهوارهای و مقایسه آن قبل و بعد از احداث زهکش پرداختند. ایشان همچنین با اشاره به موضوع ریزگردها که در سالیان اخیر بسیار مورد توجه قرارگرفته، خشک شدن منطقه تالاب و تبدیل آن به کانون ریزگرد را یکی از دلایل اصلی توجه ویژه به این منطقه دانستند.
در ادامه آقای مهندس احمدیراد دکتری فیزیولوژی زراعی، از کشاورزان منطقه و عضو هیأت مدیره کشت و صنعت اوان کشت که از سال 85 در منطقه مشغول به فعالیت میباشند، ضمن تشریح فعالیتهای خود به بیان تجربیات شان در زمینه تغییر الگوی کشت و انتخاب گیاهان مقاوم به شوری و کم آب، برای کشت پرداختند که این تصمیم علاوه بر افزایش بهرهوری و ایجاد ارزش اقتصادی بالا، ایشان را به یکی از کشاورزان نمونه منطقه که دارای گواهینامه تولید محصولات ارگانیک در کشت گیاهان دارویی می باشند تبدیل نموده است.
آقای دکتر نظری عضو هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) و مجری پروژه ارزیابی زهکش شورهزار قزوین، ضمن ارائه توضیحاتی در خصوص منطقه، علت خاص بودن پروژه زهکش شورهزار قزوین را هدف از اجرای پروژه یعنی کنترل شوری در سطح منطقه دانستند.
در ادامه آقای مهندس توسلیان از مدیران اسبق سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین و مدیر پروژه طرح زهکش با بیان پیشینه منطقه و مطالعات متعدد انجام شده از سوی مهندسین مشاور، علل شکلگیری شورهزار قزوین را کاهش آورد رودخانهها و افزایش برداشت از منابع آب زیرزمینی در طول سالیان متمادی دانستند که در نهایت منجر به اجرای طرح زهکش حائل به منظور کنترل شوری منطقه گردید.
در بخش دوم نشست ، ابتدا آقای اسدی از کشاورزان منطقه که از سال 1376 در منطقه مشغول به فعالیت میباشند با ارائه توضیحاتی در خصوص وضعیت منطقه مورد فعالیت خود پیش و پس از احداث زهکش و تشریح فعالیتهای صورت گرفته در خصوص کشت محصولات زراعی، باغی، صیفی جات و پرورش ماهی؛ احداث زهکش را اصلی ترین عامل بهبود وضعیت منطقه دانستند.
سپس آقای دکتر سلطانی عضو هیات علمی دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) و مسئول کارگروه آب، محیط زیست و کشاورزی بنیاد نخبگان استان قزوین با بیان نتایج شبیهسازی هیدرولیکی آب و خاک منطقه و بررسی عکسهای ماهوارهای شرایط شورهزار را طی بیست سال مدلسازی بیان نمودند. همچنین نتایج تغییرات شوری خاک در بالادست و پایین دست زهکش در صورت عدم وجود سازه و همچنین برای شرایط فعلی برای سالهای آتی مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفت.
در پایان با ایجاد فضای همفکری و هماندیشی، شرکت کنندگان به ارائه نظرات خود و تبادل نظر با سایر شرکت کنندگان در نشست پرداختند.